Na Bratislavskom organovom festivale sa dnes predstaví Juan Maria Pedrero

12.07.2012 Bratislava

Bratislava 12. júla (TASR) – Španielsky organista Juan Maria Pedrero bude dnes podvečer tretím interpretom, ktorý sa predstaví na Bratislavskom organovom festivale. Na koncerte v zrekonštruovanej Hudobnej sieni Bratislavského hradu uvedie svetovú premiéru diela Accomodatio ad nomen Bach slovenského skladateľa Štefana Németha Šamorínskeho. Na programe koncertu sú aj diela Johanna Sebastiana Bacha a Felixa Mendelssohna Bartholdyho.

Skladbu Accomodatio ad nomen Bach málo hrávaného slovenského skladateľa, žiaka Bélu Bartóka, naštudoval popredný španielsky organista Juan Maria Pedrero na objednávku Bratislavského organového festivalu. Štefan Németh Šamorínsky (1896 – 1975) bol významnou postavou slovenskej hudby 20. storočia, no za svojho života sa nedočkal adekvátneho spoločenského uznania. Klavirista, organista a skladateľ s originálnym a vyspelým rukopisom, absolvent Vysokej hudobnej školy v Budapešti, pôsobil ako organista v Dóme sv. Martina, ako pedagóg bratislavského Konzervatória i VŠMU. Jeho tvorba sa v posledných rokoch dostáva do pozornosti slovenských interpretov a zažíva zaslúženú renesanciu. Na Bratislavskom organovom festivale zaznelo už na otváracom koncerte Némethovo náročné dielo Partita profana v podaní Mareka Vrábla.

Juan Maria Pedrero študoval na Konzervatóriu Liceo v Barcelone organ (Josepa Mas i Boneta) a klavír (Ramon Colla). V štúdiách pokračoval vo Francúzsku, na konzervatóriu v Orléans u Francois-Henri Houbarta a vďaka štipendiu Nadácie La Caixa sa stal žiakom Marie-Claire Alainovej v Paríži. V roku 2000 zvíťazil v celoštátnej súťaži Concours Nationale Inter–Conservatoire de France. O rok neskôr sa stal titulárnym organistom v Kitara Concert Hall v japonskom Sappore, čo mu otvorilo brány do najvýznamnejších koncertných sál v Japonsku. Koncertoval na festivaloch po celej Európe, v Kanade, Latinskej Amerike, Japonsku a na Filipínach. Ako sólista spolupracoval so Symfonickým orchestrom Sapporo, s Pacific Music Festival Orchestra pod vedením Charlesa Dutoita, s Orquesta Ciudad de Granada, so Štátnou filharmóniou Košice, súborom starej hudby Musica aeterna i s kubánskym súborom Ars Longa. S Monikou Melcovou účinkuje v komorných projektoch v repertoári pre štvorručný organ resp. pre dva organy. Vedie organovú triedu na Konzervatóriu v Granade. Od roku 2011 je členom granadskej Kráľovskej akadémie múzických umení.
 
 
 
 

Vyberte región